PáramentesítésPárásítás

Önnél párahiányos vagy páradús a levegő?

 

Önnél párahiányos vagy páradús a levegő?

Amikor alacsony a kinti hőmérséklet, s a helyiség levegőjét 22-24°C-ra fűti, akkor a fűtés a levegő szárításával, azaz a páratartalom csökkenésével jár.

Figyeli a páratartalmat?

Ha Önnél 40% alatti a relatív páratartalom érték, akkor a helyiség nedvességtartalmának utánpótlásáról szükséges elgondolkodnia. Tájékozódjon, hogy milyen párásítási megoldás felelne meg az Ön igényeinek.

Ha Önnél 60% feletti a páratartalom, az páradús levegőre utal. Sajnos, ahelyett, hogy megnyugodhatna, ez az állapot is aggasztó lehet, mivel ilyen közegben a baktériumok, gombaspórák remekül szaporodnak, s penész jelenhet meg, illetve az Ön egészségi állapotára lehet káros hatással.

Az utóbbi években a nyílászárók cseréjét követően (hőszigetelés után) sok lakásban ez a páradús állapot alakul ki, újabb gondot okozva a lakástulajdonosoknak.

Először is igyekezzen a lakás szellőztetését megoldani, mivel hosszú távon ez fontos lesz a probléma megállításához.

Az azonnali orvosláshoz azonban a páramentesítést ajánlom még. A páratartalom értékétől, s a nedves felület nagyságától függ, hogy elegendő-e egy kis hatékonyságú, hypermarketekben, barkácsboltokban könnyen beszerezhető párafaló készülék, azonban az esetek többségében nem elegendő ezek teljesítménye, s felesleges pénzkidobást jelent.
A hatékony megoldást a kompresszorral rendelkező párakicsapató, páramentesítő készülékek jelentik, azonban a napi párakicsapatás teljesítményét (liter/nap) fontos figyelembe venni.

Mindkét eset (párahiányos vagy páradús levegő) orvoslást igényel.
Figyeljen oda egészségére, s oldja meg HOSSZÚ TÁVRA az optimális páratartalmú környezet kialakítását. Érdemes körültekintően kiválasztani a MEGOLDÁST, mely hosszú évekre elfeledteti Önnel ezt a gondját.

Tagok
Mutasd még

Kapcsolódó cikkeink

2 thoughts on “Önnél párahiányos vagy páradús a levegő?”

 1. Ultrahangos párásítót vettem a gyerekszobába, mikor a gyerekemnél fulladásos panaszok jelentkeztek.
  Nagyon helyes készülék, de tök gyakran kell töltögetnem, s alig érzek valami változást. Normális ez?

 2. Kedves Zsuzsanna!

  Köszönöm, hogy kérdésével hozzánk fordult.
  NEm sok információt ad a készülékről. A gyakori töltögetés alapján az a gyanúm, hogy olyan kisméretű ultrahangos készüléket választott, mely ismert márka, s valóban kellemes külső adottságokkal rendelkezik, azonban a készülék hatékonysága és az űrtartalma kicsi. Sajnos késő bánat, következő vásárlásnál vegye figyelembe a készülék párakibocsátási teljesítményét, s űrtartalmát.
  Az optimális párásításhoz a téli időszakban jellemzően 4-8 l víz elfogy naponta. Célszerű olyan készüléket választani, melynek tartálya legalább 4 l, továbbá 3-4 dl vizet képes óránként elpárásítani. Kényelmes és hatékony, ha van a készülékbe beépített szabályzás, így a kívánt páratartalmat tartani tudja folyamatosan. Ez az Ön számára is megnyugtató lehet, ha már párásítóra költött, akkor biztosítsa az optimális páratartalom értéket.
  Az optimális páratartalom 40-60% között van, az a normális, ha párásító használatával ezt biztosítani tudja.