Általános

A párásító készülék választáshoz fontos a vízkeménység ismerete

A párásító választásnál fontos tudni, hogy mennyire kemény a víz. Hogyan is tudja Ön a háztartásban a vízkeménységet mérni?

A párásító készülék választásánál sokszor felmerül a kérdés: mennyire kemény a víz Önnél?
No, erre a legtöbb ember csak bambán néz. Valóban nehéz kérdés, nincsenek a háztartásokban vízkeménység mérők beépítve, s nem is olyan egyszerű, mint a hőmérséklet vagy a páratartalom mérése.

Ahogy a hőmérséklet és a páratartalom is változó, ugyanúgy a vízkeménység is változó, bár egymáshoz semmi közük sincs.

A víz keménysége a vízben oldott ásványi anyag tartalommal van összefüggésben.
Tudta Ön, hogy a vízminőség sem azonos? Hiába azonos helyszín, azonos lakás, a vízszolgáltatójától kapott víz minősége, víz keménysége eltérő.

Megfigyelhető, hogy a téli erősebb fagyok idején a víz keményebbé válik.
Ez nem kedvez a párásító használóknak, ugyanis a párásítóhoz használatos vízlágyító betétet, szűrőt, nedvesítő betétet gyakrabban kell cserélni, s a készülék karbantartására is gyakrabban kell odafigyelni.

Mégis hogyan tájékozódhat, hogy Önnél milyen kemény a víz?

Alapesetben megfigyelheti a háztartásain lerakódó vízkövesedést.
A vízforraló, kávéfőző készülék gyors és jól látható visszajelzést nyújtanak arról, ha vízkőlerakódás látható. A vízkőlerakódás gyakoriságából lehet a víz keménységére is következtetni.

Kicsit tudományosabban vizsgálva, s még -háztartásban is könnyen megvalósítható, beszerezhető- pontosabb értékre törekedve a nagyon egyszerű vízkeménység mérő tesztet érdemes beszerezni. A teszter készlettel a vízben lévő CaO koncentráció vizsgálható, melyet német keménységi fokra (dHº) vonatkoztatva fejeznek ki.

Erre kétféle vízkeménység mérő tesztert találtam:

1.  5380 Ft-ért nem tudom, hogy milyen mennyiség, de kb 100 mérésre alkalmas

 

 

 

2. BWT vízkeménység teszter

Én ezt a BWT tesztert használtam.

Ha az első csepp titráló folyadék zöldes színűre változtatja a vizet, akkor a vizsgált víz lágyvíz. Ellenkező esetben addig kell ismételni a műveletet, míg az elegy piros elszíneződése zöldre változik. A keménységi fokra a cseppek számából következtethetünk.

Mikor lágy és mikor kemény a víz?
• Lágy: 100 CaO mg/liter alatt (10 nk)
• Kemény:180-300 CaO mg/liter között (18-30 nk)
• Nagyon kemény: 300 CaO mg/liter felett (30 nk

Komolyabb mérőműszerekre a háztartásban nem feltétlenül van szükség, így a 150 e Ft kiadás is túlzott lehet.
Maradjunk a teszternél, mit állapítottam meg:

A csapvízzel 5ml csíkig töltöttem a mérőedényt. A 4.cseppnél kezdett jobban pirosodni, majd a 10. cseppnél már nagyon piros volt, s a 15. cseppnél váltott zöldre, azaz lágyult meg a vizem. Nem lepett meg, mivel tudtam, hogy jellemzően kemény a víz nálunk, de ez még erősödik a téli hideg napokon.

Kipróbáltam most (őszi) szűrt vízzel is!
A 3.cseppnél elzöldült a mérőedényben a folyadék, így még a vízoszlop magassága sem változott.
Bizony, ebből is látszik, hogy egy jó vízszűrővel lágy vizet állítunk elő, s e lágy vizet bátran használhatjuk a párásítóhoz. Én is ezt teszem, lágy vizet töltök a párásítóba.

 

Mutasd még

Kapcsolódó cikkeink

Érdekelheti még...

Close