ÁltalánosLégtisztításPárásításpárásító

Párásító típusok – kombinált párásító légtisztító

Ki szeretne macskaszőrt, atkákat, allergén virágporokat, többórás dohányfüstöt, és hasonló, a szobák levegőjében megtalálható, de rendkiívül irritatív anyagokat a tüdejében érezni? Aki valamilyen allergiában szenved, vagy csak szeretne tisztább környezetben élni, az feltétlenül olvasson tovább!

A szoba levegőjének minőségét nem csak a páratartalom határozza meg. Egészségünk szempontjából ugyanolyan fontos a benne szálló por (azaz minden a 10 μm alatti szilárd vagy folyékony részecske) mennyisége is. Ezek ingerlik a szem kötőhártyáját és a légutak nyálkahártyáját is, magyarul ha túlságosan elszaporodnak, viszkető, vörös szemekre, orrfolyásra és tüsszögésre számíthatunk. Aki pedig allergiás, extra szenvedésekre készülhet.

A piszkos levegőjű szobák másik nagy hátránya, hogy a sokkal gyakrabban kell takarítani, port törölni. Ha padlófűtéses a helyiség, vagy az épület környéke poros, szmogos ez könnyen problémát okozhat, és napi takarításból hiábavaló szélmalomharc lesz.

Az ilyen gondok ellen nyújtanak védelmet a különböző légtisztító berendezések.

Tehát akkor most a párásító mellett még egy készüléknek helyet kell találjak?

Szerencsére nem kell. Azok, akiknek kevés a helye (vagy csak szeretik az egyszerű megoldásokat), de minden szempontból jobb levegőt akarnak szívni, választhatnak kombinált légtisztító-párásító berendezések közül.

Melyik kombinált párásító légtisztítót válasszam?

Itt is két alapvető típus kapható a piacon, az egyik a szűrőbetétet nem tartalmazó légmosó, a másik pedig a HEPA-szűrős változat.

kombinált párásító légtisztító légmosóLégmosó

A légmosók a nedvesítőbetétes párásítók speciális típusai. Szűrőbetétet nem tartalmaznak, a szennyeződések a nedves párásító tárcsákra tapadnak, majd belemosódnak a víztartályba. A készülékből tiszta, egészséges páratartalmú levegő távozik.

A tisztításuk is nagyon egyszerű, a párolgás nyomán ottmaradt vízkövet 20%-os ecetbe mártott ronggyal le lehet törölni.

Ezek a készülékek víz nélkül nem működnek.kombinált párásító légtisztító hepa-szűrős

Hepa filteres kombinált párásító légtisztító

 

A másik típus tartalmaz szűrőt, méghozzá olyat, ami gyakorlatilag MINDENT kiszűr a levegőből.

Egy csendes, de nagy teljesítményű ventilátor beszívja a levegőt (1). Ezután következik a szűrő (2), ami még a 0,3 μm nagyságú részecskéket is 99,7 százalékban megfogja.

A szűrés után a levegő áthalad a nedvesítőbetéten, így eléri az ideális páratartalmát (3). Végül visszakerül a szobába (4), tisztán, párásan, a lehető legjobb minőségben.

Mutasd még

Kapcsolódó cikkeink

Érdekelheti még...

Close