LégtisztításPárásítás

Légmosó a gyerekszobában

Az egészséghez minden gyereknek minden évben legalább egy kiló koszt le kell nyelnie, tartja a mondás. De semmiképpen sem egyszerre vagy folyamatosan! Egyáltalán nem mindegy, hogy egy kialakulatlan immunrendszerű kisgyermek milyen higiéniai körülmények között éli a mindennapjait.

A gyerekek túlféltése valóban nem vezet jóra, a rendszeresen szabad levegőn való tartózkodás, vagy akár az állatokkal való ismerkedés is bizonyítottan egészséges testi és lelki szinten is. Azonban az, ha a gyerekszobában (ahol a legtöbb idejét tölti, ahol alszik és ahol mindent a szájába vesz) a lehető legnagyobb biztonságra és a higiénikus, egészséget védő környezet kialakítására törekszünk, nem paranoiának hívják, hanem gondoskodásnak.

A gyerekszoba levegőminőségét több szempont szerint is vizsgálnunk kell, de a jó hír az, hogy ezek mind könnyedén befolyásunk alatt tarthatók. Vegyük őket sorra!

Hőmérséklet

Csecsemőknek, kisgyerekeknek kellemesebb lehet a felnőtteknek javasolt 18-20 fokos hálószobai hőmérsékletnél egy két fokkal melegebbet biztosítani.

Szellőzés

Ne felejtsen el naponta legalább kétszer szellőztetni, évszaktól függetlenül. A megfelelő oxigénellátottság létfontosságú, a legkisebbektől a legnagyobbakig mindenki számára!

légmosó

Páratartalom

A felnőttek számára ideális páratartalom 40-60% között mozog, ez megfelelő mind közérzet, mind egészségmegőrzés szempontjából. A kisgyerekek szobájában viszont ennél valamivel magasabb, akár 60-70%-os páratartalom a megfelelő, ezért a legtöbb helyen érdemes a lakás többi részétől függetlenül, rendszeresen párásítani a helyiséget.

Tisztaságlégmosó

Remélhetőleg nem szokott a gyerekszobában dohányozni, és a porszívózás is rendszeres. Mégis, nem csak a padlót érdemes tisztántartani, hanem magát a levegőt is, hiszen a benne lebegő káros és irritáló anyagok nem lenne jó, ha a gyerek tüdejét is bepiszkolnák. Ráadásul, ha tiszta a levegő, annak kellemes mellékhatása lesz a padló és a bútorok lassabb piszkolódása. Kisgyerekes szülőként valószínűleg örülni fog, ha kevesebb értékes időt kell majd takarításra fordítania. Ezért úgy gondolom, remek döntés légtisztító berendezést tenni a gyerekszobába.

Ezek szerint akkor venni kéne egy párásítót és egy légtisztítót is?

Igen is, meg nem is. Mindkét funkcióra szükség van, de szerencsére léteznek a légmosó nevű készülékek, amelyek mind a két feladatot hatékonyan el tudják látni: egyszerre párásítanak és tisztítanak. Csendesek, keveset fogyasztanak és nem foglalnak túl nagy helyet, kényelmesen el fog férni a légmosó berendezés mellett az óriásmackó is. (Aki ráadásul sokkal tovább maradhat tiszta!)

Válogasson gyerekszobába való légmosók között!

 

Mutasd még

Kapcsolódó cikkeink

Érdekelheti még...

Close