Általános

5 dolog, ami miatt NEM luxus a párásítás

A párásítás haszna

Szinte biztos vagyok benne, hogy meglehetősen nagy figyelmet fordít a lakása hőmérsékletére. Végül is, ha akár csak pár fokkal is megváltozik a hőmérséklet, azt nagyon hamar észrevesszük, hiszen hozzá vagyunk szokva egy adott szobahőmérséklethez. Ha a párja vagy a gyerekek tekergetik a termosztátot, valószínűleg nem tart túl sokáig, mire észreveszi. A párásítás egy majdnem ugyanilyen fontos, mégis gyakran mellőzött tényező, ha az otthoni komfort fenntartásáról van szó.

Biztosan észre szokta venni, amikor a nyári kánikulában a relatív páratartalom 80% fölé emelkedik, de nem biztos, hogy az elégtelen párásítás káros hatásait is észreveszi. (Magyarul: azt, ha túl száraz a levegő.) Ha nincs otthon megfelelő párásító berendezés, talán már észlelete a probléma egy-egy tünetét, de mivel ezek nem mindig jellegzetesek, könnyen lehet, hogy a probléma okára nem jött rá.

Hogyan teszi a párásítás kellemesebbé az otthonát?

1. Megelőzi a tárgyak elektrosztatikus feltöltődésétpárásítás

Az őszi téli időszakban, ha valaki a családból hozzáér valamilyen fémből készült tárgyak, egyből megcsapja az áram? Nem csak a műszálas pulóvert kell hibáztatni ezért az ártalmatlan, de meglehetősen fájdalmas élményért.

A jelenséget az elektrosztatikus feltöltődés okozza, és a túlságosan alacsony relatív páratartalom fokozza. Ha napjában többször is megtörténik, könnyen érezheti magát az ember egy őrült tudós gonosz tudományos kísérletének alanyaként. Pedig nem erről van szó: egyszerűen csak túl száraz a levegő. A téli hónapokban a fűtés akár 15%-ra is leviheti a lakás páratartalmát, ami NAGYON kevés. Ha klímaberendezést használ, nyáron is könnyen hasonló szintre süllyedhet a páratartalom.

A megoldás: a párásítás. Fontos, hogy télen-nyáron tartani tudjuk a legalább 40-45%-os relatív páratartalmat.

2. Javítja a légminőséget

párásító

A kifejezetten száraz levegő (30% alatti páratartalom) sok légminőséget illető problémával hozható összefüggésbe. Néhány példa: égő, viszkető szemek (a kontaktlencsét viselők különösen érzékenyek erre), viszkető bőr, száraz, kaparó torok, orrdugulás és fejfájás. A szagok intenzívebben érződnek.

Az alacsony páratartalmú szoba levegőjét hidegebbnek érezzük, ezért a fűtési költségek is emelkedhetnek.

3. A párásítás egészségesen tartja a családjátpárásítás

Tudta, hogy a száraz levegő segíti a légúti fertőzéseket okozó baktériumok és a vírusok terjedését és szaporodását? Ezért tűnhet úgy, hogy a családtagjai minden létező betegséget hazacipelnek az iskolából, a munkahelyről vagy a buszról. Különösen veszélyeztetettek az asztmával vagy más légzőszervi megbetegedésekkel küzdők.

Egy kiegyensúlyozott 40-50%-os páratartalom hozzájárulhat a család egészségének védelméhez.

4. A párásítás segíti az alvást, a jó hangulat és az energiaszint fenntartását

párásítás

Szinte mindenki tapasztalta már, hogy az időjárás hatással van a hangulatra. Egyeseknél ez akár a szezonális depresszióig is súlyosbodhat, de ha nem is ennyire súlyos a helyzet, a legtöbben vidámabbak vagyunk egy napsütés, meleg napon.

Azt viszont kevesen tudják, hogy a páratartalom hasonló módon hatással tud lenni az alvásra, a memóriára, az érzelmekre és az energiaszintre. A relatív páratartalom egész egyszerűen a benti „időjárás” egyik eleme, ezért nem csoda, hogy befolyásolja a testi és érzelmi állapotunkat.

Ha azt veszi észre, hogy álmatag, ingerlékeny, kevés az energiája (és mindezek csak otthon jellemzőek), a párásítás megoldást jelenthet a problémájára.

5. Megelőzi a bútorok tönkremenetelét

párásító

A túlságosan alacsony relatív páratartalom nem csak az emberek számára ártalmas. A fából vagy bőrből készült bútorok és a festmények, műtárgyak, burkolatok is károsodhatnak a száraz levegő hatására.

Ha szeretne vigyázni drága (vagy kevésbé drága, de a nagyitól örökölt) tárgyaira, gondoljon időben a párásítás problémájának megoldására!

A feladat: párásítás. Mi segíthet benne?

A párásítók vagy páraszintmérővel, vagy önszabályozó módszerrel állítják be a megfelelő páratartalmat, sőt egyes típusok még a levegőt is tisztítják.

Egy modern, a kor követelményeinek megfelelő otthon alapvető felszereltségéhez tartozik a párásító.

Ne várja meg, amíg beköszönt a száraz levegő időszaka!

Ha már van párásító készülék otthon, gondoskodjon a tisztításáról, karbantartásáról, az esetleges HEPA szűrők cseréjéről.

Ha még nem megoldott a szakszerű otthoni párásítás, szerezzen be egy készüléket időben, a problámák súlyosbodása előtt! A linkekre kattintva megismerkedhet

előnyeivel, működésével, használatával!

Mentés

Mutasd még

Kapcsolódó cikkeink

Érdekelheti még...

Close