Általános

Légtisztítás és párásítás 1. – A szmog

Már a szmog angol eredetű neve sem úgy hangzik, mintha bármi jót jelentene, de ha lefordítjuk magyarra – füstköd – nyilvánvalóvá válik, hogy nem egy olyan dologról van szó, amit szívesen a tüdőnkbe juttatnánk.

Pedig ha városokban vagy környékükön lakik, pontosan ezt teszi, jellemzően évente két különböző időszakban is. Magyarországon a szmog mindkét típusa rendszeresen elő szokott fordulni, ha nem is kifejezetten gyakran. A Pekingiek például sokkal rosszabb helyzetben vannak nálunk, ott szinte egész évben jellemző a szmog.

Mikor alakul ki a szmog?

Két változat van: az egyik a Londoni típusú szmog. Ennek 4 feltétele van:

  • szélcsendes időjárás
  • -3 és +5 fok közötti hőmérséklet
  • magas légnyomás
  • magas légszennyezettség

Az őszi és a téli hajnalokon jellemző. Kén-dioxid, szén-monoxid, korom és por alkotják.

A másik típus a Los Angeles-i típusú szmog. Kialakulásának feltételei:

  • magas UV sugárzás
  • szélcsendes időjárás
  • közlekedés által kibocsátott káros anyagok jelenléte

Ez a fajta füstköd tipikusan nyáron, napsütéses időben alakul ki.

Mindkét változat fokozhatja az asztma kialakulásának veszélyét és súlyosbíthatja a meglévő betegség tüneteit, szív és tüdőpanaszokat okozhat.

szmog

Mit tehet, ha túl magas a légszennyezettség?

A szellőztetés hiánya napokig a város felett időző füstköd esetén nem megoldás, kivéve persze, ha szívesen megfulladna. Nagyobb városokban, forgalmas utak mentén, vagy olyan völgyekben élőknek, ahol gyakran megszorul a levegő, érdemes otthon légtisztítót, légmosót üzemeltetni, és magas légszennyezettség értékek, szmogriadó esetén a lehető legkevesebb időt házon kívül tölteni.

Ha nemcsak piszkos a levegő, hanem száraz is, egy légmosó vagy légtisztító-párásító kombinált készülékkel a kinti körülményektől és időjárástól függetlenül jó levegőt lehet teremteni otthon.

Nem szeretnék szmogot, lássuk azokat a légtisztítókat!

Mentés

Mutasd még

Kapcsolódó cikkeink

Érdekelheti még...

Close