Általános

Páratartalom a lakásban – minden, amit tudni érdemes

Sokat beszélünk ezen a blogon is az ideális páratartalomról, és általában elintézzük annyival, hogy 40-60%. Nos, a helyzet, ha egy kicsit jobban megnézzük, nem ennyire egyszerű. Kinek ideális? És hol?

Ideális páratartalom az embernek

A terrárium területétől eltekintve egy lakás páratartalma szempontjából az elsődleges szempont a benne élők komfortérzete. A páratartalom befolyásolja a légutak egészségét, a szem és a bőr állapotát és a hőérzetet is.

Az ember hőérzete

Egy szobában a hőmérséklet akkor ideális, amikor eszünkbe sem jut gondolkozni rajta, azaz se nem túl hideg, se nem túl meleg. Hogy ez pontosan hány fokot jelent, azt személye válogatja, vannak fázósak és izzadósak is. De azt észrevette már, hogy néha még a 25 oC hőmérsékletű szobában is majdnem megfagy, máshol pedig nem baj, ha húsz fok alatt van a hőmérséklet, jól elvan rövid ujjú pólóban. Ennek egyik oka az éhség és a fáradtság lehet, a másik viszont az adott helyiség páratartalma.

páratartalom

A párásabb levegőt általában melegebbnek érezzük.

Izzadáskor nem a bőr felszínére jutó veríték hűt, az pontosan ugyanolyan hőmérsékletű, mint maga a test. Azonban a levegőbe elpárologva a párává váló víz hőt von el a szervezettől, így lehetséges kánikulában is normális szinten tartani a testhőmérsékletünket. Párásabb levegő esetén a párolgás sebessége, ezáltal a hő leadása is csökken – ezért érezzük melegebbnek a párásabb szobát.

Egy 0%-os páratartalmú, 24 o C hőmérsékletű szobát 3 fokkal hidegbbnek érzünk, míg ha a páratartalom 100%-ra nő, 3 fokkal melegebbet fogunk érezni. Ennek fűtés és hűtés esetén van igazán nagy jelentősége: például egyetlen fokos hőmérsékletcsökkentés 6% fűtési költség csökkenést jelent.

A túl alacsony páratartalom

30% alatti páratartalmat már az is megérez, aki nem érzékeny az ilyesmire. Vérző orr, száraz érzésű szem (kontaktlencsét viselők hátrányban), hámló bőr, köhögés… A fázás mellett ezek mind a száraz levegő tünetei lehetnek.

A túl magas páratartalom

Az asztmások egyik legnagyobb ellensége a dzsungelklíma, azaz a 60% feletti relatív páratartalom. Az egészséges emberek is szenvedhetnek tőle: nyári melegben kifejezetten füllesztő lehet, növeli a hőguta esélyét. Egyes vizsgálatok összefüggéseket mutattak ki a magas páratartalom, és a szorongás, betegségektől való félelem, frusztráció között. Hosszabb távon is árt a pára az egészségnek, közvetett módon: a párás környezet kedvez az egészségre ártalmas penészgombáknak.

páratartalom

Az ideális páratartalom

Egy 20-22 fokos szoba esetén 45-55%, gyerekeknek inkább a fölső határ környéke a kedvezőbb, felnőtteknek az alsó.

Ideális páratartalom az épületnek

A páralecsapódás és a száraz levegő a festményeket, a bútorokat és a növényeket is rongálja, de nem csak erről van szó. Az épület szerkezetének sem tesz jót a vizesedés és a penészesedés.

Fűtés és pára

Fűtési időszakban egészségügyi és gazdasági okokból is különösen fontos a hőmérséklet és a páratartalom kiegyensúlyozása.

A túlfűtött lakás könnyen kiszáradhat, a pénztárcánk pedig kiapadhat. Ha viszont alulfűtött a lakás, a legkisebb légmozgást, szellőztetést is huzatnak fogjuk érezni. a fűtés tervezésekor mindenképpen számolni kell a rendszeres szellőztetéssel is!

Fontos a jó hőtartó képesség is: minél nagyobb a falak hőtartó képessége, annál kényelmesebb a lakás. Ha néhány órára leáll a fűtés, vagy alaposabban szellőztetett a szokásosnál, akkor sem lesz vérfagyasztó hideg a szobában.

Lélegző falak

Lehet –e egy fal egyszerre jó hőszigetelő és jól szellőző? A kettő úgy tűnik, hogy kizárja egymást, de nem teljesen ez a helyzet.

A jól szellőző, azaz páraáteresztő fal nem egyenlő a légáteresztő fallal. Utóbbi a rosszul tömített panelhézagokat, a lyukakat a házfalon, a kispórolt habarcsot és hasonló nem túl egészséges dolgokat jelent. A páraáteresztő, azaz közkeletű nevén lélegző fal esetében nem erről van szó. a pára a szilárd anyagokon keresztül is át tud haladni a melegebb oldalról a hidegebb felé. Rosszul tervezett fal esetén ez is gondot okozhat, mert ha kicsapódik a pára a falban, az komolyan megrongálhatja az épület szerkezetét.

páratartalom

A falakon át távozó pára azonban a ház belső páratartalmát mindössze 3-5%-ban befolyásolja, és az ellenkező híresztelésekkel ellentétben ezt a polisztirol hőszigetelés sem változatja meg jelentősen. Érdemesebb a szellőztetésre, párásításra, párátlanításra, az páraforrások csökkentésére koncentrálni, ezek sokkal meghatározóbbak.

Páratermelők a lakásban

  1. Egy teljesen átlagos lakásban is rengeteg pára termelődik, nem kell ehhez mosodát üzemeltetni. Sokszor a talajvíz jut be az épületbe a rosszul szigetelt, porózus, öreg falakon keresztül.
  2. Az építkezés, festés, vakolás során is rengeteg víz jut a szerkezetbe, ezt hagyni kell kiszáradni.
  3. Nagy mennyiségű pára termelődik főzés (600-1500 g/óra), zuhanyzás (2600 g/óra), ruhaszárítás (200-500 g/óra) és a benntartózkodó emberek (30-300 g/óra fizikai aktivitástól és egyéni adottságoktól függően) hatására is.

Az energiatakarékosság átka – az ablakok szigetelésének árnyoldala

páratartalom

Egy jól szigetelt nyílászárónak, a modern építkezési előírásoknak való megfelelésnek kétségtelen előnyei vannak. Kisebb fűtési költség, kevesebb energiapazarlás, jobb hangszigetelés, könnyű tisztíthatóság – ezek mind a modern ablakok előnyei közé tartoznak.

Van azonban egy súlyos probléma velük: gyakorlatilag egy zárt dobozzá változtatják a lakást. Ennek következménye lehet a nagy mennyiségű pára, amit előbb-utóbb (jobb esetben) az ablakon lecsapódó pára fog jelezni, vagy (rosszabb esetben) a párás környezetben vidáman wellnessező penészgombák megjelenése.

 

Másik, nagyon súlyos (egészen pontosan életveszélyes) következménye lehet a szellőzetlenségnek a nyílt égésterű gázkészülékek elégtelenné váló levegőellátása. Ez azzal járhat, hogy a kémény helyett a légtérbe áramlik vissza a szén-monoxidod tartalmazó égéstermék.

Mi a teendő?

Először is, figyeljen oda a páratartalom túl alacsony vagy túl magas szintjét jelző tünetekre. ha bizonytalan, szerezzen be egy páraszintmérő készüléket. Ezután az eredménynek megfelelően mindenképpen ajánlott cselekedni is: egyrészt életmódbeli változtatásokkal, ha lehetséges, másrészt párásító, vagy párátlanító készülékekkel.

Mentés

Mutasd még

Kapcsolódó cikkeink

Érdekelheti még...

Close