Általános

Párásító nélkül

Párásító nélkül is megoldható -e a lakás levegőjének egészségesen tartása? Sokan kapásból rávágnák az igen vagy nem választ, pedig a helyzet közel sem ennyire egyszerű. Szerencsére azért nem is túl bonyolult: olvasson tovább, és kiderül, hogy valóban a háztartási alapfelszereltséghez tartozik -e a párásító, vagy sem.

Párásító nélkül is egészségesen – mikor NINCS szükség párásításra?

A konzervatívok szerint soha, szerintem viszont akkor, ha a fűtési szezonban, komfortosan befűtött lakásban is 55-60%-nál magasabb páratartalom mérhető. Ilyenkor a további párásítás már egészségtelen lenne, és a penészesedést kockáztatnák vele. (Ezért is jobb a házi megoldások helyett a párásítók használata: ezek automatikusan szabályozhatóak, így biztosan nem fogunk átesni a ló túloldalára.)

Miért 55-60%? Hiszen az ideális páratartalom értéke 40-60% között mozog.

Ez igaz: a 40%-os páratartalom a legtöbb egészséges felnőtt számára tökéletesen megfelel. Viszont fűtési szezonban a legtöbben szívesen spórolunk a fűtésszámlán. Párásító nélkül, alacsonyabb páratartalmon ugyanazt a hőmérséklet szubjektíven hűvösebbnek érezzük, mint párásabb környezetben. Egy Celsius fokkal alacsonyabb hőmérséklet 5-6% energiamegtakarítást jelent – ha tehát párásítunk a lakásban, azzal komfortérzetünk megtartása mellett spórolhatunk a felhasznált energiával. (És mivel a párásító nem fogyaszt sokat, hosszabb távon a pénzzel is.)

Párásító nélkül egészségesen

Összefoglalva: a párásítás nem feltétlenül szükséges dolog egy lakásban – a páraszint mérése viszont az! Ha pedig úgy látja, nem elég párás az otthona, tegyen ellene! Szerezzen be egy megbízhatóan működő párásítót (vagy a tisztaság érdekében egy légmosót)! Ha így tesz, azzal mindent megtett a családja egészsége és komfortérzete érdekében.

Válasszon magának párásítót, kattintson ide!

Mentés

Mutasd még

Kapcsolódó cikkeink

Érdekelheti még...

Close