ÁltalánosLégtisztításpárásító

Fontos -e a légtisztító mellett párásítót is használni?

Ha terráriumban lakó iguánának igyekszünk minden szempontból ideális klímát teremteni, saját magunkról miért nem gondoskodunk hasonló körültekintéssel? Nézzük meg, hogy mit is tanultunk az iskolában a levegőről: tudjuk, hogy rengeteg különféle gázt, párát, apró porszemcsét, mikrobákat tartalmazó, összetett valami. Logikus, hogy több tényező is meghatározza a minőségét, azt, hogy mennyire egészséges az embernek egy belélegezni. Szerencsére van erre olyan megoldás, ami nem igényli a szoba ventilátorházzá való átalakítását.

Milyen szennyeződések lehetnek a szoba levegőjében, amitől meg kell szabadulnunk?

Ide tartoznak a szálló por, a cigarettafüst részecskéi, pollenek, különféle atkák, gombaspórák és más hasonló mikroszkopikus rémségek. Ha dohányos vagy légúti betegségben, asztmában, allergiában szenvedő ember használja a helyiséget, mindenképpen érdemes elgondolkodni egy légtisztító beüzemelésén.

Hogyan függ össze a levegő tisztasága és a páratartalma?

Az ideális páratartalom nagyjából 40-60% között mozog. Ha ennél magasabb, könnyen megindulhat a penészedés a szobában. Először talán csak azt érzed, hogy a déli kelkáposzta főzelék szagához némi pinceszag is vegyül, pedig tetőtéri lakásod van. Azután furcsa fekete foltok jelennek meg az ablakkereten, a sarkokban, végül az egész fal zöldesfekete színben fog pompázni. Ezt a fázist viszont akkor sem jó megvárni, ha beleillik a szoba színharmóniájába, ugyanis a penészgombák nagyon komoly légúti megbetegedést okozhatnak. Sajnos ennek megakadályozására az egyszerű légtisztító nem alkalmas, egy párásító berendezés viszont igen.

 légtisztítóMi lehet a megoldás?

Két lehetőség is van: vagy veszel egy légtisztítót és mellé egy párásító gépet, vagy egy kombinált készüléket szerzel be, ami a légtisztító mellett párásító funkciót is tartalmaz. Egy jó gép ilyenkor három lépésben dolgozik:

  1. A levegőt egy nagyméretű HEPA szűrőn át a beszívja, ezzel 99,97%-osan kiszűri a levegőből a káros tartalmakat.
  2. A levegő ezután egy nedvesítő betéten keresztül folytatja útját a légtisztító berendezésben, ami a levegő telítettségének megfelelően szabályozza a páratartalmat.
  3. Egy aktív szénszűrőn keresztül távozik a levegő, melynek köszönhetően a dohányfüstöt és egyéb szagokat is megszűri a légtisztító.

Az igazán fejlett készülékek pedig akár illóolajokat is párologtathatnak, így az aromaterápia kellemes hatásait is kihasználhatják a lakásban tartózkodók egészségük és jó közérzetük érdekében.

 

Mentés

Mutasd még

Kapcsolódó cikkeink

Érdekelheti még...

Close