ÁltalánosLégúti problémák

A páratartalom élettani hatásai

Sokszor kimutatták már, hogy a páratartalom közvetlenül befolyásolja a szobában található allergének mennyiségét. A párás környezetben jobban szaporodnak a penészgombák és a poratkák is, de a túlságosan száraz levegő is hatással van a szervezetünkre. Nézzük meg először, mi történik párás környezetben!

A magas páratartalom hatása a szervezetre

magas páratartalom

Sokszor nem gondolunk bele, mennyire érzékeny lény az ember. Mindössze néhány fokos testhőmérséklet változást tudunk tolerálni, mielőtt kihűlnénk vagy túlmelegednénk. Szerencsére a hőszabályozó rendszerünk igen fejlett, testünk hőmérséklete tizedfok pontossággal szabályozott.

A túl magas relatív páratartalom ezt a rendszert bolygatja meg: mivel elsősorban párologtatással hűtjük magunkat, minél párásabb a levegő, annál kisebb hatékonyságú a hűtés. Ez fűtési szezonban egy pozitív dolog. A megfelelően párásított szobát melegebbnek érezzük, kevesebb fűtésre van szükség a jó közérzethez.

Nyári melegben viszont akár veszélyes is lehet a pára, ha nem tudjuk hűteni magunkat, az könnyen túlhevüléshez, hőgutához vezethet. A fokozott (de hatástalan) izzadás nem csak kellemetlen, de komoly folyadék- és sóvesztéshez is vezethet, ezért érdemes kánikula idején sok vizet inni, levest, gyümölcsöket fogyasztani.

A magas páratartalom kedvez a poratkáknak és a penészgombáknak, ezért ilyen környezetben nagyobb eséllyel alakul ki asztma, allergia, illetve a már meglévő tünetek is súlyosbodhatnak.

Ha csökkentené a páratartalmat otthon vagy az irodában, a legegyszerűbb módszer egy csendes párátlanító berendezés beszerzése. Rendeljen online innen, kattints!

Az alacsony páratartalom élettani hatásai

alacsony páratartalom

Nem véletlen, hogy a tél a párásítók szezonja: a hűvösebb levegő eleve kevesebb párát tud megkötni, és a lakóterek fűtése is csökkenti a páratartalmat.

Valójában a szervezet saját maga is üzemeltet egy párásító és légtisztító berendezést, a légutak nyálkahártyái és a csillószőrei pontosan ezeket a célokat szolgálják. Ha a kinti levegő szárazabb, a belélegzett levegő páratartalmának beállítása nagyobb vízveszteséggel jár. Bár ezt a vízveszteséget nem lehet sem érzékelni, sem mérni, emiatt a fűtési szezonban is nagyon fontos az elegendő folyadékfogyasztás.

Legnagyobb szervünk, a bőrünk nem csak elhatárol a környezetünktől, hanem össze is köt vele. Félig áteresztő membránként működik, így egyfajta egyensúly alakul ki a környezettel: leadni és felvenni is lehet rajta keresztül különféle anyagokat, például párát. A száraz levegő legjellegzetesebb tünetei közé tartoznak a viszkető, hámló, száraz bőr és a kicserepesedett ajkak. Ha ezeket a panaszokat a száraz levegő okozza, a különféle hidratáló krémek, testápolók csak ideiglenes megoldást jelentenek, a lakótér párásítása viszont az okot szünteti meg.

Az extrém száraz levegőt néha a légutak nyálkahártyái sem képesek kompenzálni. Erre a száraz érzetű orr, gyakoribb orvérzések, gyakoribb légúti fertőzések, reggelente kaparó torok hívhatja fel a figyelmet.

Tegyen a száraz levegő és a fájó torok ellen, párásítson! Kattintson ide, és válassza ki korszerű párásítók közül az Ön számára tökéletes megoldást!

Tagok
Mutasd még

Kapcsolódó cikkeink

Érdekelheti még...

Close