ÁltalánosLégúti problémákPárásítás

Párásító használat kockázatai

Minden gyógyszernek lehetnek káros mellékhatásai, főleg, ha nem megfelelően használják azokat. Ugyanez igaz a párásítókra is: ha nem elég körültekintő, többet árthatnak, mint amennyit használnak. Nem kell azért nagyon aggódni párásító használat kockázatai miatt: csak kérdezze meg róla kezelőorvosát, gyógyszerészét olvassa el bejegyzésünket, hogy megtudja, mi az, amire mindenképpen oda kell figyelnie.

Amikor szükségtelen a párásító

Ez szinte egyértelműnek tűnik: ha nem száraz a levegő (azaz a páratartalma 40-50%-nál magasabb), nincs szükség párásításra. Ez azonban nem feltétlenül igaz: ha nem kifejezetten párás (60%-nál nagyobb relatív páratartalom) a levegő, nyugodtan használhat párásító készüléket például aromaterápiára vagy Salvus köd inhalálására.

Amikor veszélyes a párásító

A szabályozás hiánya

A nedvesítőbetétes párásítók és a légmosók önszabályozó elven működnek, az ultrahangos hidegpárásítók pedig jó esetben beépített páraszintmérővel vannak ellátva, így ezek is automatikusan kikapcsolnak, ha a páratartalom túlságosan megnövekszik.

Sajnos azonban vannak olyan olcsóbb és gyenge minőségű párásítók, ahol ez a szabályozás hiányzik, vagy nem pontos. Hasonló a helyzet a házi párásító módszerekkel is: a szabályozás ebben az esetben teljesen hiányzik. Milyen veszélyei lehetnek ennek?Ha a relatív páratartalom 60% fölé emelkedik, az kedvez a penészgombák és az atkák szaporodásának, és hamarosan a túlságosan párás levegő kellemetlen tüneteivel kell majd megbirkóznunk.

Fröcskölés

Ha gyenge minőségű ultrahangos hidegpárásítót használ, azt a lakása berendezése bánhatja. Ha porlasztás nem elégséges mértékű, a vízcseppek nem maradnak meg a levegőben, hanem eláztatják a szőnyeget, a bútorokat vagy a falat, amik ilyen módon idővel tönkre mennek.

Az antibakteriális rendszer hiánya – a fertőzésveszélyes párásító

Talán ez a legfontosabb, amire oda kell figyelni, mielőtt párásítót választ: a vízben (főleg, ha langyos, vagy meleg) a baktériumok igazán otthonos élőhelyet találhatnak maguknak – kivéve, ha a tervezés során építettek a készülékbe antibakteriális védelmet. Erre ma már nagyon megbízható eljárások (ilyen például ezüsttel kezelt vízlágyító patron) léteznek, melyeket a gyártók sokszor kombináltan is alkalmaznak.

Mi a megoldás?

légtisztító párásító eszközök

Ha jó minőségű, gondosan tervezett, elismert márkájú párásítót választ, azt teljes biztonsággal használhatja.

Ha fontos Önnek a biztonság, válasszon innen svájci BONECO párásítót!

 

Mentés

Mutasd még

Kapcsolódó cikkeink