ÁltalánosPárásításpárásító

Párásító szemle -bécsi kitekintéssel

A magyarországi párásító készülék kínálat az elmúlt évtizedben egyre inkább csak bővül.

A legszélesebb választékot az ultrahangos készülékekből sorakoztatnak fel a gyártók, helyesebben az egyes háztartási-konyhai készülékgyártó cégek választékába bekerülnek jellemzően kínai ultrahangos készülékek.

Nagyjából egy kézen megszámolható, hogy a magyar kínálatban kik a szakcégek, párásító fejlesztéssel gyártással valóban foglalkozó márkák.

Magyarországi párásító kínálat

Az elmúlt években az ultrahangos párásítók mellett több brand is megjelent légmosóval, a párásítást légtisztítási technológiával ötvöző megoldással.

Korábban is foglalkoztunk már azzal, hogy egy-egy párásító készüléket górcső alá vettünk, hogy jobban megismerjük, idén is tervezzük tapasztalataink bemutatását blogunkban.

A magyar kínálatot, 2017-es szezon résztvevőit már figyeljük, vannak újabb típusok, formák, amikkel érdemes lesz foglalkoznunk, közelebbről megismernünk. Új márkanév nem igazán tűnt fel, továbbra is jellemző a tömegcikkek kínálatában a háztartási márkák választékba bekerült- bevásárolt egy-egy ultrahangos modell.

Vivamax után jönnek a Momert és Orion párásítók

A hazai háztartási készülék brandek választékában idén az ultrahangos párásítókhoz is bekerült egy-egy új készülék a Momert és Orion márkanév égisze alatt. A Vivamax évről évre igyekszik újítani, legalább két évente új formákkal, típusokkal színesíti a választékot. A Momert kínálatába 1-2 -féle készülék bekerült már az elmúlt években.
Az Orion márkanévhez eddig párásító tudtunkkal még nem fűződött, nevéhez hűen kicsit űr mítoszt idéz. Meglepő módon fellelhető ennek a párakibocsátási adata is, ami más háztartási készülék gyártó modelljeinél nem jellemző, hogy tudnák, megadnák.

A levegőminőség javítására szolgáló készülékválasztékban erősítés

A hazai piacon idén a párásító és légtisztító választékot a Philips erősíti.
Míg kb. 2 éve egy nedvesítő betétes hidegpárásítóval jelent meg a hazai üzletekben, addig az idén erős jelenlétet sugall a 4-5 termékével, melyek többsége légtisztító.
A jól ismert Philips márka az erőteljes jelenlétével bizonyára a konyhai kisgépek terén megszerzett népszerűségét fogja tudni kamatoztatni a légállapot javító készülékek szegmensben.

Környező országok kínálata

Mivel már több mint két évtizedes tapasztalatunk van a párásítási kínálat terén, ezért a tapasztalatainkra alapozva elmondhatjuk, hogy a környező országok kínálata mindig más, mint a hazai.

20 évvel ezelőtt a német Venta volt az európai piacvezető, Németországban az üzletek választékát szinte még ma is a Venta képviseli vezérként, mellé zárkózott fel a BONECO márka, s a Beurer-en kívül alig találni más ajánlatot az üzletek kínálatában. A német polcokat megkímélték az olcsó, kínai állatfiguráktól, színes levegő nedvesítőktől.
Nagyjából az ezredfordulóig a hazai kínálatot a Venta, Bionaire, BONECO márkák képviselték, s ezek mind szakcégek voltak.

Az első színes „bevándorló” a Tefal ultrahangosa volt.
Hamar, s éveken át „TOP modell” lett, mint első madárka a jól ismert háztartási készülék brand választékába beválasztott párásító. A környező országokban viszont egyáltalán nem találkoztunk TEFAL párásítóval, akár az osztrák, német, román, szlovák vagy lengyel áruházakban néztünk körül, sehol sem jelent meg.

Az első madárka után jött a többi ultrahangos (ismert, kevésbé ismert márkanevekkel).
A magyar kínálat tűnt számunkra a legesleg színesebbnek, legtöbb márkát felvonultatónak.
Az említett országokban sokkal letisztultabb és kisebb választékot láttunk csak.

Bővülő kínálat

Az elmúlt két évben a német, lengyel piaci kínálat bővülését láthattuk. Idén sajnos kevés kitekintésre volt alkalmunk, csupán egy bécsi körutat tettünk néhány üzletben,
s új szereplőkkel találkoztunk.
A Media Markt üzletekben nagyon széles választékot felsorakoztató svájci BONECO (Európa vezető párásító gyártója) párásító és légtisztítói és a Venta mellett már nemcsak a Beurer, Wick márkák egy-két típusa található meg, hanem olykor a Caso, illetve eldugottabb helyen a Rowenta, mint új szereplő ultrahangos készüléke is megjelent.

A magyar ár-összehasonlító oldalon is megtalálható már a Rowenta, bár nem hazai disztribútortól, s nem is széles körben látjuk a jelenlétét, hanem az egyik cseh származású webáruház kínálatában.

Könnyű vagy nem könnyű a magyaroknak ekkora kínálatból választani?

Szerintünk a környező országok választékát szemlélve a legszélesebb párásító kínálat hazánkban van. Van ekkora igény a párásítókra? -joggal kérdezheti bármelyikünk.

Egyértelmű, hogy a vevői igényeket szolgáló kényeztetés, s ekkora választékból nem könnyű választani. Ám itt a túlkínálat időszaka, s tényleg kénye-kedve szerint választhat a kisbabás anyuka a gyerekszobába vagy a cégvezető az irodájába légmosót, légtisztítót.

A kínálat valóban túlkínálat, ám a tömegcikkeken túlmutatnak a vevői igényekhez jobban igazodó, szakértő cégektől származó megoldások.

Amikor a nagyobb szobaméretet, az egyedibb felhasználói igényeket vagy az okostelefonokról történő vezérelhetőséget veszi figyelembe a gyártó.

A svájci BONECO kínálatában öntisztító funkcióval ellátott ultrahangos párásító és légmosó is jelen van már, illetve olyan hibrid megoldások, melyek a levegő tisztítását és párásítását egy készülékkel képesek megoldani. A nagyobb irodákra és a családi házban, nagyobb nappalival rendelkezőkre is gondoltak a svájciak: akár 100-200 m2 területű helyiségek párásítását és légtisztítására is alkalmas modelleket fejlesztettek.

Javaslatunk: válasszon párásítót olyan gyártótól, aki a széles körű felhasználó igényeket veszi figyelembe

Mivel a kínálatot látva egyértelmű, hogy a beszerzést tervezők el vannak kényeztetve, formára és színre sokféle megoldással találkozhatnak.
A tömegtermékek az ultrahangos párásítók, ám nem minden szobába ajánlunk ultrahangos készüléket (a vízkövesedés miatt, kemény víz miatt, illetve az ismeretlen pára kibocsátási teljesítmény vagy páraszabályzás hiánya miatt).

Azt javasoljuk, hogy szedje össze az igényeit, elvárásait, legyen tisztában a helyiség méretével, a rendelkezésre álló víz minőségével, s ezen információkkal felvértezve szakértő cég, illetve különféle a vásárlói igényekre is gondoló, párásítót fejlesztő brand /márka kínálatából válasszon.

Hosszú távon mindenképpen így jár jól!

Figyeljen a páratartalomra, s biztosítson folyamatosan optimális páratartalmat az Ön igényeihez leginkább illeszkedő párásítóval!

Mutasd még

Kapcsolódó cikkeink

Érdekelheti még...

Close