Általános

A MAYO klinika a párásításról

A párásítás hiánya, a légzési problémák a szennyezett levegőjű városokban egyre nagyobb gondot okoznak világszerte, nem csak hazánkban. A világhírű  MAYO klinika, ami a nyugati orvoslás és kutatás egyik fellegvára az Egyesült államokban, kiemelten foglalkozik a párásítás problémájával. Cikkünkben a MAYO klinika véleményét mutatjuk meg a levegő ideális páratartalmáról, a párásításról. A cikk egy rövidített kivonat az eredeti párásítás cikkből, elsősorban az, ami a hazai témákat érinti.

A megfelelő nedvességtartalmú levegőnek a légzési nehézségek csökkentésében kiemelkedő szerepe van. A mesterséges párásítók megkönnyíthetik a száraz levegő által okozott problémákat, ám rendszeres karbantartást igényelnek.

A levegő szárazsága jól érzékelhető tünetcsoportot okozhat. Száraz arcüreg, orrüreg, véres orrfújás, és kirepedezett ajkak? – A párásítók segítenek megnyugtatni a nyálkahártyákat, csökkenteni a száraz beltéri levegő által okozott problémákat, melyek nagyon sokak életét keserítik meg.

A másik problémához, az vezet, ha a levegő páratartalma túl magas, a párásítás, páraképződés túl sok, ez kedvezhet a fertőzéseknek, illetve ha magát a párásítót nem tisztítják, tartják karban megfelelően. Ha egy helyiségben párásítót használunk, érdemes mérni is a levegő nedvességtartalmát, illetve a készüléket folyamatosan tisztítani is.  Az elhanyagolt, piszkos levegő nedvesítőkben elszaporodhatnak a penészgombák, illetve egyes baktériumok is. Ha allergiás vagy asztmás érdemes orvosával is egyeztetni, mielőtt párásítót használna.

Mikor kell párásítani?

A levegőben levő nedvességtartalom függ a szezontól, az időjárástól és az adott helyiségben élő, tartózkodó emberek számától.  Általában az mondható, hogy a páratartalom magasabb a nyár folyamán és alacsonyabb a téli hónapokban. Ideális esetben az otthonában a páratartalomnak 30 és 50 százalék között kell lennie. Ettől több illetve kevesebb páratartalom mellett sem érezzük komfortosan magunkat.

Az alacsony páratartalom kiszárítja a bőrt, irritálja az orrjáratokat és torokszárazságot, szemszárazságot okoz.

A magas páratartalom sem ideális a lakásban, a víz lecsapódik a falakon és a berendezési tárgyakon, így  táptalaj a káros baktériumok, poratkák és penészgombák számára.. Ezek a paraziták,  allergének, amik  légzési problémákat, sőt asztmát is okozhatnak.

Honnan tudom, mennyi a páratartalom a szobában?

Műszeres ellenőrzéssel: egyszerűen ellenőrizze a lakás páratartalmát egy higrométerrel. Ez a kis készülék, ami első látásra úgy néz ki, mint egy hőmérő, megméri a nedvesség mennyiségét a levegőben. A higrométereket ugyanott lehet kapni, mint a barométereket, gyakran együtt, egy tokban árusítják és a falra kell akasztani. A modern párásítók azonban rendelkeznek beépített nedvességmérővel, amely egészséges tartományon belül tartja a páratartalmat, így önszabályozza a párásító készüléket.

Tippek a párásító tisztításához

Annak érdekében, hogy a párásítók káros formából, gombákból és baktériumoktól mentesek maradjanak, kövesse a gyártó által ajánlott irányelveket. Ezek a tippek a hordozható párásítók számára is ugyanúgy érvényesek.

Használjon desztillált vagy demineralizált vizet. A csapvíz ásványi anyagokat tartalmaz, amelyek a párásítón belül lerakódásokat hozhatnak létre, melyek táptalajt jelentenek a baktériumok, gombák számára.  Ha kemény, túlzottan magas ásványianyag-tartalmú vízzel párásít, akkor a páracseppekben az ásványi anyagok bekerülnek a levegőbe. Ezek az anyagok gyakran fehér porként jelennek meg a bútorain, illetve ezt a port be is lélegzi. A desztillált vagy demineralizált víz sokkal kisebb ásványianyag-tartalma a csapvízhez képest.

A párásító vizét gyakran cserélje. Ne engedje a lerakódások kialakulását a párásítón belül. Ürítse ki a tartályokat, szárítsa meg a belső felületeket és tegyen bele tiszta vizet minden nap, ha lehetséges, különösen akkor ügyeljen erre ha hidegpárásítót, vagy ultrahangos párásítót használ.
Mindig öblítse le a tartályt tisztítás után, gondoljon arra, hogy ami benne marad, azt szó szerint inhalálni fogja a család. A párásító szűrőit rendszeresen cserélje. Figyeljen oda arra, hogy mit ír a gyártó egyes készüléktípusok esetén, így elkerülheti azt, hogy pont a párásítója váljék a fertőzés forrásává.

Mire ügyeljen még a lakása párásításakor?

Tartsa szárazon  a párásítók körüli területet. Ha a párásító környezete nedves vagy nedves lesz – beleértve az ablakokat, a szőnyegeket, a függönyöket vagy az asztalterítőt – fordítsa el a párásítót vagy használja kisebb hatásfokon, esetleg ritkábban üzemeltesse.

A párásítóknak is van egy egészséges élettartama

Vegye figyelembe, hogy a párásító készülékeket is cserélni kell idővel.  Egy idő múltán a leggondosabb ápolás dacára is eljön az az idő, amikor új szűrők, alkatrészek, vagy akár új készülék beszerzése válik szükségessé. Ne feledje, a tiszta levegő az egyik legfontosabb dolog az egészséges tüdő számára.
(Az eredeti cikket angol nyelven a Mayo klinika oldalán találja.)

Mutasd még

Kapcsolódó cikkeink

Érdekelheti még...

Close