ÁltalánosPárásítás

A párásítás nem puszta párologtatás

A párásító, párologtató készülékek a száraz levegőjű szobák kellemesebbé és élhetőbbé varázsolásával könnyítik meg az életünket. Különösen télen, de gyakran egész évben szükség lehet rájuk, épp úgy részei a komfortnak, mint a megfelelő hőérzet.

A levegő minőségéhez a megfelelő páratartalom is hozzátartozik. Törekedjünk arra, hogy a levegő páratartalma a legoptimálisabb értékek között mozogjon.A relatív páratartalom azt mutatja meg, hogy a levegő telítettségi állapotához képest, mennyi a pára százalékos értéke. Ha 40% és 60% között mozog, az biológiailag a legkedvezőbb. 

A páratartalom csökkenése, a párásítás hiánya a légúti nyálkahártyák (orr, torok, garat, gége és hörgő) kiszáradásához, ezáltal a fertőzésekre való nyitottságához vezet.  A túl magas páratartalom élettanilag szintén nem kedvező, mivel a meleg és páradús levegőben a fertőző, allergén részecskék tudnak magasabb koncentrációban elszaporodni. Aki érzékeny például a poratkára, az szintén rosszabbul bírja a párás levegőt.

Lényeges a párásításban is az egyenletesség

A lakás páratartalmát egyenletesen tudjuk tartani, ha korszerű párásító berendezést használunk, mely automatikusan szabályozza a páratartalmat és csak akkor kapcsol be, ha erre szükség van. Az ultrahangos párásító kivételesen magas frekvenciával képes a vizet olyan finoman porlasztani, hogy tartósan nedvesíthesse a levegőt. Mivel a víz hőfokát nem emeli meg, pusztán mechanikailag aprózza el és küldi szét a vízcseppecskéket, így ténylegesen hideg páráról és nem gőzről beszélünk.

A speciális BONECO ultrahang technológia által az ultrahangos párásító mikroszkopikus cseppekre (1-5 mikron között) porlasztja szét a vizet, majd szemmel jól látható ködként fújja ki a helyiségben. A nedves levegő a kruppos köhögést enyhítheti, a száraz szemet, torkot kíméli. Zárt légtérben a finom porlasztott vízpára szétoszlik úgy, hogy a nedvesség nem gyűlik össze tócsákban. Így többet nem kell aggódnia a lakásban megjelenő vízcseppek, vízfoltok miatt.

De mi van még a párában a vízen túl?

A párásítás során a gép a  néhány mikronnyi szemcsékre porlasztott vízzel a víz ásványi anyag tartalmát is szétporlasztja, ezért csapvíz használata esetén a tartályába beépített vízlágyító patron segít megszűrni. Ha nem használnánk vízlágyítót, akkor a vízkő finom, fehér por formájában rakódna le mindenütt, és a gép is sokkal hamarabb tönkremenne.

légtisztító

A párologtató és a párásító viszont két teljesen külön dolog

Szeretnénk egy közkeletű félreértés eloszlatni. Az illóolaj párologtatónak, aromalámpának, aromapárologtatónak teljesen más a funkciója, mint a párásító készülékeknek. A párologtatókba tett illóolaj molekulái kerülnek a levegőbe. Az olaj monopoláris szerkezetű, a víz dipólus, így az olaj és a víz egyszerre  semmiképpen sem használható.

Az aromaolaj belélegzése stimulálja a nyálkahártyákat, a szagláson keresztül hat az idegrendszerre. Sok esetben viszont inkább káros, mint hasznos, mivel az alapból irritált, kiszáradt torok és légcső még inkább hajlamos az irritációra, az allergiára.

Sok illatosítóban aromás észteres anyag van, ami tulajdonképpen mérgező. Mi azt tanácsoljuk, hogy az aromalámpákat, ilyen-olyan illatosítókat, gyertyákat, olajokat ne használjuk kisgyerekes szobában, babaszobában, illetve érzékeny légutak esetén felnőttek számára se. A kiváló minőségű svájci párásítók viszont egész évben használhatók. Jöjjön el mintaboltunkba és nézze meg működés közben is párásító készülékeinket!

 

Mutasd még

Kapcsolódó cikkeink

Érdekelheti még...

Close