Párásításpárásító

Még mindig az ultrahangos párásító a divat az országban

A divattrendek minden iparágban hódítanak, miért ne lenne ez másként a párásítók terén is?

Az elmúlt évtizedben az ultrahangos párásítók térhódítása indult meg. A kisebb üzletek polcain a választék jellemzően csak és kizárólag ultrahangos párásítóra korlátozódik.

Az országban a kisebb műszaki üzleteket látogatva azt tapasztaltam, hogy a párásító is bekerült a kis boltok kínálatukba, ám max. 1-2 fajta, s az is ultrahangos párásító. Egy kicsit utánajárunk, hogy miért az ultrahangos párásító a legelterjedtebb országszerte.

Falun minek párásítani?

Vannak, akik megrögzöttek, s fittyet hánynak arra, hogy mekkora a páratartalom, mondván: megvoltak nagyanyáink is páramérő nélkül, ma is jól el lehet éldegélni páramérő és párásító nélkül is.

Akik jobban lépést tartanak a környezeti változásokkal, melyek az egészségünkre, életünkre kihatnak, azok belátják, hogy nagyanyáinknál a házak szigetelése is más volt, s akár a dohos, penészes házban is megöregedtek anélkül, hogy foglalkoztak volna vele. Ma a házak fűtési rendszere, szellőzése is másabb, s míg egyes házaknál páramentesítőre, másoknál lehet, hogy párásítóra lesz szükség. Bizony, falun is lehet párásítóra szükség!

Miért ultrahangos párásítót vesznek?

Ahány kis műszaki bolt kínálatát megnéztem, annyi helyen csak ultrahangos párásítót kínáltak.

Azokból is az egyszerűeket, olcsó árfekvésűeket. Miért ezt a választékot tartják? Megkérdeztem, hogy miért ultrahangos párásítót vesznek az emberek!

A jellemző válasz így foglalható össze: az ultrahangos párásító a legnépszerűbb, s abból lehet 10-15 ezer Ft alatti áron eladni. Nem foglalkoznak igazán azzal, hogy milyen tudású, milyen technológiájú. A lényeg, hogy párásítson, s ne legyen drága.

Hány négyzetmétert tud párásítani?

A legtöbb gyártó már megadja, ráírja a párásító dobozára, hogy hány négyzetméterre ajánlják.

Nos, erről azért megvan a véleményünk, ami sokszor nem egyezik a ráírt adattal! Ha az a termék információ elmarad, hogy hány liter vagy deciliter vízpárát tud kiporlasztani egy ultrahangos párásító óránként, akkor hogy is hihetünk annak a nagyszerű teljesítményében?

Szinte mindegyikre ráírják, hogy 20-25m2. Arra is, amelyiknek a tartálya még 1 literes sincs, s várhatóan a teljesítménye sem haladja meg óránként az 1 decilitert, s arra is, amelyik 4 dl-t is kipárásít egy óra alatt. Hogy is van ez?

Mire ügyelnek még?

Az ország nagy részén a kereskedőktől kapott válaszok alapján azt sikerült összerakni, hogy inkább csak a kisgyerekes családok gondoskodnak a párásító beszerzésről, s mivel kisgyerekesek, ezért a „cukiság faktor” is közrejátszik. Kicsi, aranyos legyen.

Több válaszból az derült ki, hogy az elvárás ennyi: olcsó, kicsi, aranyos.

Aki tudja, hogy az ultrahangos párásítók látványosan fújják ki a párát, azok amiatt választják az ultrahangosat, ám sokan csak azért, mert a kínálatban az van.

A tudatos fogyasztó – tudatos párásító választó

Akik az egészségük, gyermekük egészsége megóvásáról gondoskodnak, s odafigyelnek a megfelelő páratartalomra, azok közül sokan ma már úgynevezett tudatos fogyasztók. Utánanéznek az interneten, szaktanácsot kérnek, s alaposan körbejárják, hogy milyen párásítási technológiák közül választhatnak, s mi lehet az ideális számukra. Náluk is a többség választása az ultrahangos párásítóra esik, ám megvizsgálják más hidegpárásítók jellemzőit is.

Látványosak az ultrahangos párásítók

A párásító trendek cikkünkből tájékozódhat részletesebben, hogy kb. 2000-es évek elején indult el az ultrahangos párásítók térhódítása. Ám az ultrahangos párásítók mellett a légmosók fejlesztése is nagy erőkkel zajlott, mégis a leginkább elterjed hidegpárásító fajta az ultrahangos párásító lett.

Számtalan háztartási készülék gyártó beválasztotta a kínai gyártók cuki, kicsi vagy pedig elegáns modelljeit a termékválasztékába, így a turmixok és citrusfacsarók mellett egy-egy ultrahangos párásítóval is képviselteti magát egy-egy márka. Állatfigurás, színes, fehér vagy fekete, érdekes formájú vagy érdektelen, semmitmondó, mindenesetre az ultrahangos párásítók a pára kifújásában a leglátványosabbak.

Amikor az ultrahangos párásító füstölög..

Tudjuk, hogy hideg párát fúj ki az ultrahangos párásító, mégis sokan mondják azt, hogy füstölög a párásító vagy pedig azt, hogy gőzölög a párásító. Nos, az ultrahangos párásítókra lehet ilyen jellemzőt mondani, mert leginkább ahhoz hasonlítható, amikor „füstölög”. Ugyanis szétporlasztja a vizet, a víz köd formájában távozik, s sokkal könnyebb erre a ködfújásra azt mondani, hogy „füstölög a párásító”. Van, aki a víz forralásához, a gőzhöz szokott, az meglepődik, mikor közelebb tartja a kezét, s azt érezheti, hogy hideget fúj, ugyanis gőzről egyáltalán nincs szó, csupán a víz szétporlasztásáról.

Ultrahang egység porlasztja szét a vizet

Az ultrahangos párásítók a hidegpárásítók közé tartoznak, alapvetően csapvízzel vagy tisztított vízzel működnek. A vízminőség nagyon fontos, mert a párásító lelkét képező ultrahang egység kényes, s magas ásványi anyag tartalmú vizet (kemény vizet) a legtöbb nehezen viseli. Az ultrahang membrán gondoskodik arról, hogy a vizet rezegteti, s köddé porlasztja. A ködben a víz szemcsemérete határozza azt meg, hogy a vízben található ásványi anyagokat is apró porszemcsékre porlasztva kifújja-e, illetve a párásító környezetében a köd víztócsaként lecsapódik-e.

Válasszon körültekintően párásítót

Ha már biztos abban, hogy ultrahangos párásítót szeretne, akkor is legyen körültekintő. Ismerje meg, hogy a kedvére való, tetszetős párásító készülék

  • óránként hány dl vizet tud kiporlasztani,
  • mekkora légtérben használható,
  • milyen szemcseméretre porlasztja szét a vizet,
  • várható-e a környezetében tócsa
  • az Önnek rendelkezésre álló vizet (csapvizet, lágyított vizet) hogy bírja, netán csak desztillált vízzel, lágy vízzel használható-e
  • milyen gyakran várható a víztartály utántöltése,
  • lehet-e szabályozni az ultrahangos párásítón a páratartalmat vagy csak ontja a párát,
  • milyen karbantartást igényel.

Elgondolkodott már azon, hogy milyen párásítóra van szüksége?

Reméljük, hogy a fenti körkép bevezette egy kicsit Önt az ultrahangos párásítók világába, illetve a párásító választás szempontjaihoz kapott némi iránymutatást. Olvassa el többi cikkünket is, hogy olyan párásítót választhasson, ami leginkább az Ön igényeire szabott, s valóban megoldja a párásítást Önnél!

Mutasd még

Kapcsolódó cikkeink

Érdekelheti még...

Close