ÁltalánosPárásítás

Párásító trendek

Két-három évtized párásító trendjeit szedtük össze jelen cikkünkben, mivel a párásítók piacán is vannak technológiai fejlesztések, s változnak a trendek. A retro dizájn oly népszerű, s ha visszatérnek a retro ízek, dallamok, miért is ne gondolhatnánk mi vissza, hogy az elmúlt bő két évtizedben milyen párásító fajtákkal találkoztunk.

A párásítók fajtái
Míg néhány évtizede párásítás terén szinte csak a gőzös párásítót tudtuk elképzelni, az ezredforduló vége-felé megjelentek a nem gőzös elven működő párásítók, az úgynevezett hidegpárásítók.
A két fő párásító „műfaj” így alakult ki: melegpárásító és hidegpárásító. A melegpárásítók sokféle ráncfelvarráson és technológia fejlesztésen vannak túl, ám népszerűségük jelentősen csökkent a hidegpárásítók térhódításával.

A melegpárásítók
Gőzös párásító, melegpárásító – netán egy-egy márkanév alapján nevezték még el.
A legfőbb jellemzőjük, erényük amiért ezt választották a vásárlók, az volt, hogy
– elég elérhető áron meg lehetett vásárolni
– nagyjából csak melegpárásítóból lehetett választani
– kis készülék, nagy teljesítménnyel

Ufo, különféle beceneveken futottak (az Ufesa márka akkoriban e téren elterjedt volt).
Volt néhány nagy hátrányuk, amiről sajnos nem szabad megfeledkezni: amikor az elektróda elhasználódott, akkor a párásító készüléket ki kellett dobni, le kellett cserélni, ( kivéve a BONECO amiben lehetett cserélni az elektródákat) a meleg pára a hideg felületeken lecsapódott, s sokszor folyt a víz az ablakokon, nem lehetett szabályozni a páratartalmat a készüléken, sok áramot fogyasztottak, némelyik még hangos is volt, amikor a vizet forralta, illetve a környezetében is tócsát hagyott.

Hidegpárásítók kronológiája
Hazánkban emlékeink szerint a hidegpárásítók térhódításának idején az NDK Hydromat volt a legelterjedtebb. Porlasztotta, fröcskölte a vizet. Ma is beszerezhető még, aki a retro érzetre vágyik, megvásárolhatja. A páratartalom szabályzása ebből is hiányzott, illetve a használóinak az volt a gondja, hogy fröcskölt, tócsát hagyott maga körül. Erről váltottak szívesen nedvesítőbetétes párásítókra majd pedig az ultrahangos párásítókra a párásítót használók.

Változások az ezredforduló környékén
Hazánkban az 1990-es években, évtizedekben még kevesen gondoltak arra, hogy külön párásítót szerezzenek be, a radiátorra helyezhető porcelán edény hódított leginkább, illetve a melegpárásító és a fent említett Hydromat párásító. Az ezredforduló környékén a gazdaság erősödésével, a lakókörnyezetre is sokkal nagyobb figyelem került, s egyre inkább elérhetők lettek az importból származó párásító készülékek. Egy kézen megszámolható, hogy hány márka volt jelen: A Venta légmosói, Bionaire különféle párásítói mellé sorakozott fel a svájci BONECO és pár éven belül átvette a piacvezető szerepet. A nedvesítő betétes hidegpárásítók mellett ultrahangos párásítót is kínált, s több ezer család számára gondoskodott a megnyugtató páratartalomról.

A panellakások párásítása volt a kiemelkedő célpiac
A visszatekintésben azt is el kell, hogy mondjuk, hogy a hivatalosan október 15-el kezdődő fűtési szezon már október végén tömeges párásító igényt generált. A legtöbb párásító iránti igény a panellakásokban jelentkezett. Ugyanis a panellakások melegét távfűtéssel biztosították, s jellemzően ontották a meleget, a hőt, átlagárat fizettek az ott lakók, s nem foglalkoztak azzal, hogy mennyit fogyasztanak. A nyílászárók, ablakok rosszul szigeteltek voltak, sokszor húzott be az ablakoknál a hideg. A nagyon intenzív fűtéssel a lakások levegője erőteljesen kiszáradt, s a száraz levegő kellemetlen panaszokat okozott az ott lakóknak.

A fogyasztásmérőkkel, szabályzással már sok minden változott, majd a nyílászáró csere program is sokat változtatott a panellakások páratartalom gondján. A változást a klíma változások is meghozták, a téli időszakok enyhébbek lettek, eltolódtak. A cikk írásakor, 2018-ban azt tapasztalhattuk, hogy november elejéig kitartott kb. a vénasszonyok nyara, így intenzív fűtésre aligha van szükség, s a párásító szezon rendszeresen októberről decemberre, januárra tolódik.

Párásítók technológia fejlődése
Kb. két évtizeddel később – ma – a technológiák finomodtak, ám leginkább a kényelmi szempontok kerülnek előtérbe a párásítók fejlesztésénél. Kevesen foglalkoznak fejlesztéssel, mivel a legtöbb márka csak bevásárol a kínai ultrahangos párásítót gyártó gyáraktól. Néhány gyártó van, aki a párásítókat az egészség védelmében, s a mai technológiai igényeknek megfelelően fejleszti. Az is előfordul, hogy a technológia a régi, ám új köntöst kap, s magasztos marketing kommunikációt, s máris modern párásító készülék válik belőle.

Modern párásító készülékek
A legmodernebb készülékek szerintünk az alábbi követelményeknek kell, hogy megfeleljenek:

  • az optimális páratartalmat tudják biztosítani (önszabályzók vagy szabályozhatók)
  • az időközben megnövekedett, nagyobb légterek párásításáról is kényelmesen tudnak gondoskodni
  • a felhasználó számára kényelmet biztosítanak (vízfeltöltés, karbantartás terén, egyes modellek már öntisztító
  • funkcióval rendelkeznek)
  • a víz higiéniájáról a megfelelő kiegészítőkkel gondoskodnak
  • akár mobil telefonról is vezérelhetők
  • telefonos applikáció segítségével kezelhetők illetve a készülék állapotáról tájékoztatást nyújtanak (okos otthon rendszerekhez illeszthetők).

Ez az elmúlt 2-3 évtized párásító trendjeinek bemutatása saját tapasztalat alapján. A jelent látjuk. Ám azt, hogy mit hoz a jövő, azt még nem teljesen.

Változik a klíma, az időjárási viszonyok. Fejlődünk, fejlődik a világ, megnövekednek az igények, elvárások. Az új párásító fejlesztésekkel bizonyára igyekeznek majd azoknak is megfelelni.

Mutasd még

Kapcsolódó cikkeink

Érdekelheti még...

Close