Párásítás

BONECO párásító és a nano-technológia

Az utóbbi időben lépten-nyomon lehet hallani különféle hangzatos elnevezésű eljárásokat. A nano-technológia az egyik a sok közül, amire talán többen felkapjuk a fejünket. Mi lehet ez? Jól hangzik, biztosan jó lehet – vélik a legtöbben. De vajon mit is jelent ez a technológia eljárás a párásító készülékek terén? Mikor lesz elérhető a BONECO párásító készülékeinél ez a „jó hangzású” technológia? – kérdezik gyakran tőlünk. Járjunk csak egy kicsit körbe ezt a témát!

Ami a nano-technológia mögött rejlik…

Az utóbbi években egyes nagyobb multicégek ún. nano-technológián alapuló párásítókkal „rukkolnak” elő, mint a kor legújabb fejlesztései.

De valójában mi rejlik e két szó mögött? A nano-technológia egy nedvesítőbetétes párásítási technológiát jelent. A víz molekulái egy nedvesítőbetétről párolognak el. Valóban hangzatos a csengésük, de nem egy új fejlesztésről van szó. A BONECO gyár már 20 évvel ezelőtt piacra dobott ezen az elven működő nedvesítőbetétes hidegpárásítókat.

Nano-technológiás nedvesítőbetétes párásítók

A svájci BONECO gyár 60 éves múltra tekint vissza. Ezalatt a több mint fél évszázados időszak alatt a gyár által forgalmazott párásítók és légtisztítók számos mérnöki fejlesztésen estek át. A BONECO már 20 évvel ezelőtt is forgalmazott nedvesítőbetétes párásítókat, kerek vagy szögletes kivitelben. Aztán a további fejlesztések eredményeképpen megjelentek az ultrahangos párásítók majd a tárcsás légmosók, melyeket a speciális nedvesítőbetétes szűrő váltott fel.

Hogyan működik a nedvesítőbetétes párásító?

A BONECO gyár a 20 évvel ezelőtt piacra dobott párásítóinak a nedvesítőbetétes hidegpárásító elnevezést adta. Ezek a párásítók a természetes párologtatás elvén működnek. De mit is jelent ez a gyakorlatban? Ezekbe a hidegpárásítókba egy papíralapú szűrő került. Ez a szűrő magába szívta a vizet, melyet egy ventilátor párologtatott el a nedvesítőbetétről vagy a szűrőről. Ezek a készülékek, mint minden párásító vízzel működik. A párásító tartályába öntött víz párolog el. Vagyis csak a H2O! A vízben található baktériumok, szennyeződések bizony ott maradnak a tartályban.

Ha száraz a levegő, akkor nedvességet vesz fel

A működése nagyon egyszerű: ha a készülékbe száraz levegő áramlik be akkor a levegő „nedvességet vesz” fel és páradúsabb levegőt juttat vissza a helyiségbe. Azonban, ha a beáramló levegő már párával telítettebb akkor már kevesebb párát tud felvenni. Ez az önszabályozó mechanizmus, vagyis a levegő csak annyi párát vesz fel, amíg el nem éri a telítettségi szintjét. A BONECO kínálatában kapható nedvesítőbetétes hidegpárásító, a BONECO 2441-es készülék, mely formatervezett külseje miatt méltán nyerte el a rangos RedDot díjas elismerést.

Nedvesítőbetétes párásítót a tárcsás követte

A fejlődési állomásokat tekintve tehát a BONECO már 20 éve forgalmaz nedvesítőbetétes párásítókat. Azonban, mint minden ezek is változásokon, fejlesztéseken estek át. A korábban használt papír alapú nedvesítőbetétek – cserélhető tartozék – könnyen magukba szívták a vizet, s arról párologtatták el. A párásításra kitűnően használhatók, de légtisztításra nem voltak alkalmasak. A tárcsás légmosók megjelenése egy történelmi mérföldkő volt. A tárcsás készülékek már nemcsak párásítani tudtak, hanem a levegőt is tisztították. Ezek a légmosók. Természetesen a fejlesztések nem fejeződtek be. A BONECO új W200 légmosójába egy mosható nedvesítőszűrő került, mely sokkal nagyobb kényelmet biztosít.

BONECO vs. PHILIPS nedvesítőbetétes párásító

Összehasonlítottuk a két készülék technológiai paramétereit, s a meglévő adatok alapján vontunk le következtetéseket.

 1. Nagyobb és jobb minőségű nedvesítőbetét
  Meglátásunk szerint a BONECO 2441-es nedvesítőbetétes párásítóban található nedvesítőbetét felülete nagyobbnak és jobb minőségűnek tűnik.
 2. Nagyobb űrtartalmú tartály
  A BONECO nagyobb méretű tartálya (3,8 literes) biztosítja, hogy nem szükséges gyakran utántölteni a készüléket, nem fogy el belőle olyan hamar a víz. A Philips 2 literes tartálya ezzel szemben gyakoribb víz utánpótlást igényel. A BONECO készüléke több vizet – 2,2 – 3 dl/óra – képes egy óra leforgása alatt kipárásítani.
 3. Könnyedén utántölthető
  Minkét készülék felülről praktikusan és könnyedén utántölthető. Nem szükséges a párásító tartályát elvinni a mosdókagylóhoz, hanem akár egy öntözőkannával is pótolhatjuk az elpárologtatott vizet a készülékből. Ám a BONECO tartálya nagyobb, így jobban a kényelmet szolgálja, hiszen ritkábban szükséges utántölteni.
 4. Nano-Cloud technológia – nincs fehér por és szennyeződés
  A nedvesítőbetétes készülékeknél nem jelenik meg fehér por a lakásban. A természetes párologtatás elvén működő készüléknél csak a H2O párolog el. A vízben lévő szennyeződések nem kerülnek a légtérbe. Ezt a tecnologiát a BONECO már töb mint 20 éve alkalmazza.
 5. Jó vízhigiénia – egy kis plusz
  A BONECO párásítókban egy ún. ezüstrúd gondoskodik a víz higiéniájáról. Ez a rúd abban segít, hogy a hidegpárásító tartályában lévő vízben nem engedi elszaporodni a betegséget okozó mikroorganizmusokat. Akkor lép működésbe, ha vízzel érintkezik, egy évig tart baktériumölő hatása, utána cserélni szükséges. Vásárlói visszajelzésekből tudjuk, hogy többen pozitívan számoltak be az ezüstrúd használatáról.

Azt senki sem tudja, hogy milyen lesz a jövő párásítója. Lehet, hogy önmagát megtölti és kitakarítja? Jó lenne, igaz? De, ez a lényegen nem változtat. Civilizációs okok miatt párásítóra és légtisztítóra mindig igény lesz. Paraguruként azt gondolom, hogy a nano-cloud technológia vonatkozásában nem beszélhetünk új technológiai eljárásról, csak egy ismert márka új termékéről van szó.

Mutasd még

Kapcsolódó cikkeink

Érdekelheti még...

Close