Párásításpárásító

Párásító, mi legyen veled?

A párásító a nyári meleg beköszöntével a szekrény mélyére kerül. A legtöbb nem klimatizált lakás levegője nyáron párássá válik. Ilyenkor nemhogy párásítóra, hanem inkább páramentesítőre lesz szükség. De mi legyen a párásítóval nyáron?

A hőmérséklet emelkedésével a levegő páratartalma jócskán megemelkedik. Így a párásító használata szükségtelenné válik. Mi azt javasoljuk, hogy tegye el a párásítót, és akkor vegye elő ha szükségét érzi. Azonban ne felejtse el, hogy egy jól karbantartott készülék sokáig “szolgálja” tulajdonosát. A párásítót mindig kitakarított állapotban tegye el!

Szeretné ha a párásítója magas életkort “élne” meg?
Ha igen, akkor tartsa karban. Gondosan takarítsa el és úgy tegye el a következő fűtési szezonra. Ha előreláthatólag a párásító több hónapig “kényszer” szabadságra megy, akkor előtte feltétlenül takarítsa ki. Lássuk mire kell odafigyelnie karbantartáskor!

Párásító karbantartási kisokos

1. Vízkőmentesítés
A párásító vízzel működik. A készülékben található vizet párologtatja a levegőbe, ami természetesen a tüdőnkbe jut. A BONECO párásítóiban megtalálható a baktériumok elleni védelmet biztosító ezüstrúd. Ennek ellenére hasznos a gyakori és megfelelő karbantartás is, ami elengedhetetlen eleme a jó higiéniának és a kifogástalan működésnek. A vízkő nagy ellenség. Az ultrahangos párásítóknál a membránon, a légmosóknál a nedvesítőbetéten “ül ki” és okozhat károkat, meghibásodást.

Javasoljuk, hogyha elteszi a készüléket mindenképpen gondoskodjon párásítója vízkőmentesítéséről és megfelelő kiszárításáról!

A BONECO CalcOFF természetes, szagtalan vízkőmentesítő ideális megoldás mindenfajta párásító készülék szakszerű karbantartására, de a 20% tömény ecet is jó szolgálatot tehet ilyenkor.

Ne használjon más egyéb maró vegyszert párásítója takarításánál!

2. Tartozékok cseréje
A víz lágyításáról a vízlágyító patron (ultrahangos párásító esetében), a légmosóknál a nedvesítőbetét gondoskodik. A párásító hosszabb (nyári szünet) leállása esetén, azt tanácsoljuk, hogy a patront / a nedvesítőbetétet dobja el és a fűtési szezon beindulásakor vegyen egy újat, mely biztosítja a készülék megfelelő higiéniáját. A csíramentesítő ezüstrudat mossa át és megszárítva tegye el a párásítóval (ennek a tartozéknak a cseréje évente javasolt)

3. Általános takarítás
Ne csak a membránt, hanem a víztartályt is vízkőmentesítse. Törölje le a készüléket kívülről egy puha nedves törlővel, takarítsa ki a ventilátort is (légmosóknál szükséges). A természetes tisztítószerek (ecet, citromsav) sem az egészségre, sem a párásítóra nem jelentenek veszélyt. Csak puha sörtéjű fogkefét/kefét használjon a készülék takarításához.

Párásító szükség szerinti használata
A páratartalom emelkedése a párásító készülék használatát oka fogyottá tesz. Azonban nyáron a klíma beindítása a legtöbb helyen szárazzá teheti a levegőt. Figyelje otthona páratartalmára!
Van, aki nyáron is gyakran allergiás, beteg. A BONECO ultrahangos párásítói Salvus inhalálásra is alkalmasak. Allergiás időszakban egy-két hetes Salvus vizes kúra beiktatása jelentősen javíthatja nyálkahártyájának ellenállóképességét. Próbálja ki!

De a nyár sem tart örökké… sajnos.
A fűtési szezon közeledtével készítse fel időben párásítóját, légmosóját a száraz levegő elleni harcra.
* Időben szerezze be az esetleges tartozékokat,
* Ellenőrizze a készülék műszaki állapotát (kábelek minősége),
* Csináljon egy egészségügyi karbantartást is.

A páradús és egészséges levegő jót tesz egészségének és hatékony megoldást kínálhat problémáira.
Vigyázzon párásítójára, hogy a készülék sokáig támogassa egészségét!

Mutasd még

Kapcsolódó cikkeink

Érdekelheti még...

Close